2013. szeptember 14., szombat

Loreto


A kegyhely története

A Szűz Mária názáreti házát őrző olaszországi Loreto II. János Pál pápa elismerő szavai szerint: „a keresztény Mária-tisztelet lüktető szíve”.

A Loretói Boldogasszony (Virgo Lauretana) tisztelete a középkori keresztes háborúk idejére nyúlik vissza. A magyar vonatkozásokat is hordozó eredet-legenda szerint Szűz Mária názáreti házát a Szentföldet elfoglaló török seregek pusztításai elöl angyalok menekítették először a dalmáciai Tersatto (ma Trsat, Horvátország) városába, amely ebben az időben a Magyar Királyság része volt. A település lakói ezt a csodás eseményt saját érdemüknek tekintették, így önteltségük miatt az angyalok a házat rövid időn belül továbbszállították, és az Adriai-tenger túlsó partján egy babérligetben helyezték el. Innen ered a település neve: babér – lauretum. A legendás hagyomány hitelességét régóta kutatják. A kérdés megítélésében azonban máig sem született egységes álláspont. Vannak, akik a ház eredetiségét is vitatják, azonban a legújabb történelmi, régészeti és művészettörténeti kutatások egyre inkább megerősítik, hogy a Loretóban tisztelt ház valóban a Szent Szűz eredeti názáreti háza lehet. Feltételezések szerint a szent házat kereskedők hozhatták Loretóba, tengeri úton, Tersatto pedig egyik megállójuk lehetett útközben. Egyes XV-XVI. századi ábrázolásokon a szent ház valóban hajón látható.
A názáreti szent ház európai tiszteletének elterjedése szerves része annak a több évszázados folyamatnak, amelynek során egyes szent helyek, képek, szobrok kultusza más helyeken is tovább él. Ennek a folyamatnak több elindító oka lehetett. Egyfelől, mint a loretói szent ház esetében az eredeti kultikus tárgy került új helyre, üldözések miatt, vagy más esetben pl. ajándékozás révén. Másfelől egyre gyakoribbá vált az eredetiről készült másolatok terjesztése és tisztelete is. A másolatok készítése leginkább képek, szobrok esetében fordul elő, de érdekességként megjegyezhetjük, hogy épp Szűz Mária názáreti házának van egy másik kegyhelye is, Anglia területén. Az angliai (Walsingham) kegyhely legendája szerint 1061-ben egy szentéletű hölgynek álmában megjelent Mária, és azt kérte tőle, hogy názáreti házának mását építse fel Anglia egy meghatározott helyén. A ma már kevésbé ismert Walsingham a középkorban Európa egyik legjelentősebb kegyhelye volt.
Loreto a XIV. század végétől kapott búcsúkiváltságokat. A századok során egyszerű híveken kívül számos jeles egyházi és világi személyiség is felkereste. Az Egyház több szentjéről is feljegyezték, hogy meglátogatta a kegyhelyet. Megfordult itt többek között Paolai Szent Ferenc, Canisius Szent Péter, Borromei Szent Károly és Loyolai Szent Ignác is. A későbbi századok szent zarándokai között megemlíthetjük Bosco Szent Jánost vagy Maxilian Kolbe atyát. XXIII. János Pál pápa a II. Vatikáni Zsinat megnyitásának vigíliáján, 1962. október 4-én járt a kegyhelyen. II. János Pál pápa öt alkalommal kereste fel Mária szentélyét.

A törökellenes küzdelmek jelképe

A XVII-XVIII. századi Európában loretói kápolnák sora épült. A Loretói Boldogasszony fokozott tisztelete ezekben a századokban a törökök európai előretörésével magyarázható. A törökök szentföldi pusztításai elöl Európába menekített Szent Ház, és az itt tisztelt Mária-szobor a századok során ugyanis a törökellenes küzdelmek jelképe lett. A török seregekkel vívott lepantói ütközet előtt (1571. október 7.) a keresztény hajóhad Loretónál ajánlotta magát a Szűzanya oltalmába. A fényes győzelmet a katonák Szűz Mária segítségének tulajdonították. Ennek a győzelemnek emlékére hirdette meg V. Szent Piusz pápa a Rózsafüzér Királynője ünnepet, és ugyancsak ekkor született meg hálából a Szűzanya új invokációja: Keresztények Segítsége, amely azután a kegyhelyről elterjedt loretói litánia szövegébe is bekerült.

A Loretói Madonna tisztelete Magyarországon

A feljegyzések tanúsága szerint Loretót már a XIV. századtól magyar zarándokok is folyamatosan felkeresték, sőt a kegyhelyen időnként magyar gyóntatók is működtek. A Szentföldre vagy Rómába igyekvő zarándokok közül is sokan megálltak itt. Pázmány Péter, a magyar katolikus megújulás jeles alakja többször is felkereste Mária kegyhelyét. A költő Zrínyi Miklós mellett a Zrínyi család több tagja is megfordult Loretóban. Zrínyi Ilona négy, drágakövekkel kirakott rózsafüzért ajándékozott a kegyhelynek. Évekkel később fia, II. Rákóczi Ferenc töltött itt pár napot.
A kegyhely hírét közvetve az itt született loretói litánia is növelte. A loretói litánia terjesztésében Európa-szerte, így hazánkban is nagy szerepet játszottak a jezsuita atyák, akik 1554-ben telepedtek le Loretóban.
A XVII. századtól a Habsburg-ház ösztönzésére Nyugat-Magyarországon és a Felvidéken loretói kápolnák egész sora épült, mintegy misztikus-lelki védősáncként a török veszedelemmel szemben. A mai Magyarország területén a Gödöllő melletti Máriabesnyő vált különösen ismert kegyhellyé. A besnyői templomba az építtető Grassalkovich Antal rendelt egy loretói kegyszobor-másolatot, amely ma a főoltár mögötti kis kápolnában áll.
A török elleni harcokban közvetlenül érintett magyar nép erős Loretói Boldogasszony-tiszteletének jele az is, hogy a Szent Ház legendáját átültették hazai környezetbe. Az andocsi kegyhelyről és kápolnájáról tudja a hagyomány, hogy angyalok menekítették Kalocsáról a somogyi lankák közé, miután eredeti helyén a kápolnába török katonák szállásolták be magukat.

Ifjúsági találkozók színhelye

Az utóbbi években Loreto neve az itt szervezett ifjúsági találkozókkal is szorosan összefonódott. 1995-ben II. János Pál pápa is részt vett azon az európai ifjúsági találkozón, amellyel a fiatalok kifejezték, hogy Máriával akarnak készülni a 2000-es nagy Jubileumra. A világ katolikus ifjúsága az utóbbi években egyre inkább kötődik Mária kegyhelyéhez. Ezt mutatják az ismétlődő zarándoklatok és találkozók. XVI. Benedek pápa 2007 szeptemberében szintén Loreto közelében találkozott mintegy 500 ezer olasz fiatallal. Az eseményen az Olasz Püspöki Konferencia meghívására 53 nemzet hivatalos delegációi és sok külföldi fiatal is részt vehetett. A külföldi fiatalok meghívásának célja az volt, hogy jelenlétükkel gazdagítsák a találkozót, erősítsék a népek közötti egységet és békét. A találkozó egyben egyfajta előkészületet is jelentett a 2008-as ausztráliai világifjúsági találkozó előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése