2013. szeptember 14., szombat

A częstochowai Szűzanya új koronázása

Mária szobrainak, képeinek öltöztetése régi szokás. Van, ahol a liturgikus időszak szerint cserélik a különböző ruhákat, legtöbbször azonban – ahogyan a częstochowai kegykép esetében is – a ruhák hálaadományként, vagy a tisztelet jeleként készülnek.
A częstochowai Szűzanyának jelenleg nyolc ruhája van. Az első, az ún. gyémánt- vagy briliánsruha a XVII. századból való. Eredetileg nagyobb ünnepekre készült, és egy pálos testvér alkotása. Drágakövek százai ragyognak rajta. 2005 augusztusáig a képet általában ebben a ruhában láthattuk, felváltva az ún. rubinruhával, melyet másik nevén a hűség ruhájának is hívnak.
A rubinruha eredetileg szintén a XVII. században készült, és az adventi, valamint a nagyböjti időszakban díszítette a Szűzanya képét. A felhasznált drágakövek között legnagyobb számban rubinkövek találhatók, melyek vörös színük révén Krisztus vérét jelképezik. A ruhát a XX. században restaurálták. A régi drágakövek közé a restaurálás során több mint 200 jegygyűrűt illesztettek, innen ered a „hűség ruhája” elnevezés.
A częstochowai Szűzanya kegyképe egyike a legismertebb koronázott kegyképeknek. Az első ünnepélyes koronázásra 1717. szeptember 8-án került sor. A XI. Kelemen pápa által adományozott koronákat azonban 1909-ben ismeretlen tettesek elrabolták. X. Piusz pápa, miután értesült a barbár tettről, azonnal új koronákat adományozott a kegyképnek. Az új koronázásra 1910-ben került sor.
Erre az alkalomra készült a kegykép harmadik ruhája, a korallruha. A selyem alapon aranyszálakkal hímzett, koralldíszítésű ruha a Kielce környéki asszonyok adománya.
A negyedik, millenniumi ruha 1966-ban, a lengyelországi kereszténység ezredéves jubileumára készült. A ruhát Stefan Wyszyński bíboros áldotta és szentelte meg 1966- május 3-án, Lengyelország nemzeti ünnepén. Az ünnepségen részt vett Karol Wojtyła bíboros, a későbbi II: János Pál pápa is.
A korall-gyöngy ruha 1969-ben készült, érdekessége, hogy több külföldi kiállításon is részt vett.
A másik korall-gyöngy ruha a kegyhely hatszáz éves évfordulójára készült, ezért jubileumi ruha néven is ismerik.
Ugyancsak a hatszáz éves évfordulóra készült az ún. aranyruha is, amely egy kármelita apáca alkotása. Az első két ruha kivételével valamennyi ruhát a kegyhelyen található Hatszáz év Múzeumában őrzik.
Különös jelentőssége van annak az eddig legújabb ruhának, amely nagyrészt borostyánból készült, ezért a borostyánruha nevet viseli. 2005 augusztusától ez a Szűzanya harmadik ruhája, amely időről időre a képet díszíti. A ruhát egy gdański ékszerész, a néhány éve csodás körülmények között meggyógyult Mariusz Drapikowski készítette azokhoz a koronákhoz, amelyeket közvetlenül halála előtt, 2005. április 1-én áldott meg és ajándékozott a szívéhez mindig oly közelálló kegyhelynek II. János Pál pápa. Érdekes egybeesés ez egy korábbi, a kegyhely szempontjából rendkívül jelentős eseménnyel. János Kázmér, lengyel király 1656-ban ugyanezen a napon, április 1-én ajánlotta ünnepélyesen Mária oltalmába országát, miután 1655-ben csodával határos módon a częstochowai kegyhelynél tört meg a svéd seregek megállíthatatlannak látszó ostroma. A borostyánruha hálaadomány a svédek felett aratott győzelem 350. évfordulója alkalmából, valamint II. János Pál pápa életéért és pápai szolgálatáért. Először 2005. augusztus 26-án, a Częstochowai Szűzanya ünnepén díszítette a kegyképet a II. János Pál által adományozott koronákkal együtt. Ez volt a kegyhely történetében a harmadik ünnepélyes koronázás.
A negyedikre idén szeptember 4-én készülnek. Az 1910-i koronázás 100. évfordulójára a lengyel katolikus hívek kilenc első szombat megünneplésével, Mária tiszteletére szentelt kilenceddel készülnek, 2010. januárja óta. A kilencedik szombaton, szeptember 4-én kerül sor, immár negyedszer, a kép ünnepélyes megkoronázására.
Az új koronákat még márciusban megáldotta XVI. Benedek pápa a Vatikánban. A pápa érdeklődve csodálta meg a kivételes művészi alkotást. „Ezek a koronák valóban az égből szálltak alá” – mondta. A számos gyémánt és rubinkő mellett a koronák különleges ékei azok a meteoritok, amelyek a Szűzanya koronáját díszítő három csillagban lettek elhelyezve. A Holdról származó követ egy zarándok adományozta a kegyhelynek nem sokkal a jelenlegi perjel, a magyarul is beszélő, és a magyar földet, mint a pálosok szülőföldjét különösen szerető, így hazánkban is sokak által ismert Roman Majewski atya kinevezése után. Ez a kő adta az indítást az új koronák készítéséhez. A Szűzanya koronáját ezen kívül borostyán liliomok, a názáreti szent lakból származó kövek és hét égszínkék gyöngy, míg Jézus koronáját a Golgotáról származó kő és egy borostyán kereszt díszíti. A két koronához, melyek a Lengyel Nemzet Hálájának Koronái nevet kapták, összesen több mint kétezer gyémántot használtak fel. A különösen értékes hálaadomány igazi nemzeti összefogásra indította a lengyel híveket. Az egész országból érkeztek adományok. „A legkisebb adomány, amelyet kaptunk, 10 gr. (lengyel váltópénz, értéke nincs egy forint sem – megj. szerző) volt, egy Suwałki környékéről származó falusi asszonytól. Csak ennyi pénze volt. Hát nem a bibliai özvegyasszony két fillérjét juttatja eszünkbe egy ilyen gesztus?” – mondja a kolostor perjele. Az új koronákat a borostyánruha alkotója, Mariusz Drapikowski készítette, és ugyancsak az ő műhelyében készül a koronákhoz a Szűzanya új ruhája is. A már előzetesen a hála, a szeretet és a szenvedés ruhájának nevezett új ruha érdekessége, hogy a művészi alkotáshoz a 2010. április 10-én tragikus körülmények között lezuhant elnöki repülőgép egy darabját is felhasználják.

Keresztény Élet 2010. szeptember 5.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése